Perlit

Verovatno ste bar jednom kupili neko cveće ili biljku u saksiji i sigurno ste primjetili sićušne bele granule po zemlji koje liče na komadiće stiropora. Reč je o perlitu.

Šta je perlit?

Hajde prvo da prođemo kroz to šta perlit nije: perlit nije vrsta zemlje ili supstrata, ali je dodatak za tlo. Perlit nije đubrivo i nema hranljivu ili mikrobnu vrednost, ni za biljke ni za zemlju. Njegova uloga se vezuje isključivo za održavanje strukture zemlje, da bude rastresita i lagana. U raznim člancima sigurno ste nailazili na savjete za mnoge biljke, da zemlja mora da bude dobro drenirana. Perlit služi upravo za to.

Reč je o prirodnom materijalu koji se u sirovom obliku nalazi u prirodi kao vulkanska stjena. Ona se u procesu prerade izlaže visokim temperaturama, gdje dolazi do širenja perlita koji povećava svoju zapreminu čak i do 40 puta. Nastaju granule male specifične težine, sunđeraste i porozne strukture. Tako dobijen perlit naziva se agroperlit.

Kako perlit deluje

Perlit je veoma korisna komponenta u vrtu iz više razloga:

  • Fizički je stabilan i zadržava oblik, čak i u teškim ili zasićenim zemljištima.
  • Ne razgrađuje se, pa je idealno za upotrebu u mješavinama za posipanje biljaka koje se rjetko presađuju.
  • Ima neutralan nivo pH, što ga čini pogodnim za bilo koju baštu.
  • Ne sadrži otrovne hemikalije ili aditive.
  • Zahvaljujući sposobnosti da upijaju i zadržavaju vlagu granule agroperlita upijaju višak vlage iz zemljišta. Kada se vlaga u zemljištu smanji, granule perlita ispuštaju upijenu vodu i na taj način održavaju povoljan vodno- vazdušni režim oko korijena biljke.
  • Isto radi i sa rastvorima mineralnih đubriva, čime se postiže njihovo produženo dejstvo.
  • Omogućava odličnu provetravanje zemlje. Biljke zapravo apsorbiraju 98 posto kiseonika kroz koreijn, pa je dobra aeracija ključna za zdrav razvoj korijena. Pravilno strujanje vazduha takođe podržava zemljišne gliste, korisne nematode i druge dobre stvari u zemlji, što zauzvrat omogućava život biljaka.
  • Kod proizvodnje rasada u supstratu sa perlitom ili samom perlitu mnogo je lakše vađenje biljaka, bez oštećenja korijena.