Sorte Borovnice

Postoji nekoliko vrsta borovnica o kojima ćete saznati nešto više u opisu:

BLUKROP (BLUECROP)

BLUKROP (BLUECROP) je jedna od najčešće gajenih sorti. Dosta je rodna sa bujnim žbunovima, otporna na mrazeve, sušu i bolesti. Kvalitetni plodovi, dobro podnose transport. Spada u srednje rane sorte.

DJUK (DUKE)

DJUK (DUKE) spade u sorte ranog zrenja, vrlo kvalitetnog ploda i dobre rodnosti.

BLUREJ (BLUERAY)

BLUREJ (BLUERAY) spada u srednje rane sorte, bobice se veoma krupne sa peteljkom i odlično podnose transport i manipulaciju (plodovi ne pucaju).

GOLDTRAUBE (GOLDTRAUBE)

GOLDTRAUBE (GOLDTRAUBE) je veoma bujna sorta, najbrže prolagodljiva zemljištu. Izražene aromatičnosti, odlična za svežu potrošnju. Zri početkom jula meseca.

 

BLUGOLD (BLUEGOLD)

BLUGOLD (BLUEGOLD) je sorta vrlo otporna na mrazeve. Žbun je niskog rasta i velikog broja grana. Srednje krupnog ploda, odlična za svežu upotrebu a i za preradu. Zri polovinom jula meseca. Spada u srednje rane sorte, visoke proizvodnje i visokog kvaliteta ploda. Bobice su veoma čvrste i ukusner. Ovo je bujna sorta sa visokim prinosima, žbun raste do 1.4m pa je pogodna za uzgoj u zemljištu ali i u saksijama., tj. vrećama.

OZARKBLU (OZARKBLUE)

OZARKBLU (OZARKBLUE) je veoma rodna sorta, zri krajem jula meseca, plodovi su krupni i kvalitetni.

DAROV (DARROW)

DAROV (DARROW) je dobro poznata sorta borovnice i dosta je tražena među farmerima i proizvođačima. i ako je nastala 1965. god. Zbog svoje sposobnosti da proizvede dobar rod čvrstih plodova većih od prosečnih bobica. Žbun brzo raste i njegova visina je  je oko 1.8 m, širine 1.5m sa velikim i robusnim žbunom i gustim granama daje odličan prinos. Spada u otpornije sorte i u planinskim krajevima zri u avgustu i početkom septembra, dok u ravničarskim dosta ranije.

PATRIOT (PATRIOT)

PATRIOT (PATRIOT) je srednjeg vremenskog zrenja, otporna na zimske temperature. Plodovi su slatki, krupni i čvrsti. Žbun je srednjeg rasta i zahteva oštriju rezidbu.